Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. Hasičský dětský den

1. 9. 2007

Hasičský dětský den

1. 9. 2007

Obrazek

   Hasičský dětský den v Kněžmostě. I když se to nezdá - je tomu již pátý rok co jsme se poprvé  rozhodli, na konci prázdnin pro ,,naše“ milované děti připravit příjemné rozloučení s prázdninami. Pevný termín jsme zadali vždy na první sobotu  v září.

   Vše začalo s chutí prezentovat činnost hasičů a ukázat široké veřejnosti potřebnost těchto složek v běžném životě každého z nás. Mnoho skeptiků jsme již přesvědčili, že Obrazekjsme parta obyčejných lidí, kteří dokážou nejen spolupracovat v krizových situacích, ale i zajistit vyžití v obci, např. při již zmiňovaném dětském dni. Hlavním úkolem celé této akce bylo a vždy bude, připravit pro dětičky prostředí plné lásky a bezpečí (a o tom to je). Dali jsme do toho kus srdce! A proto každého z nás zamrzí slova nejmenovaného pana radního ,, to se vám  dělají akce, když máte půl miliónu rozpočet,,. Ano, to je pravda, ale finanční prostředky  z rozpočtu obce jsou  pouze pro činnost výjezdové jednotky a ne pro SDH Kněžmost, v tom je rozdíl! Nebýt štědrých sponzorů a mnoha přátel, kteří se pouze za cenu pohonných hmot u nás prezentují, tak v životě nedosáhneme na tolik chvály od návštěvníků. Trošku jsem odbočil, moc se omlouvám, ale tato slova mě zvedají ze židle – takto se milí občané získávají voliči.

   Pátý hasičský dětský den v Kněžmostě se konal tedy v sobotu 1. září od 12.30 hodin u hasičské stanice v Kněžmostě. I letos nám svatý Florián zajistil nebe bez deště a zato mu velmi děkujeme. A dále se vás pokusím seznámit s průběhem celého odpoledne. V půl jedné odpoledne sirény zahájily soutěžní klání malých účastníků, kterých si téměř na 140 přišlo vyzkoušet své dovednosti v mnoha disciplínách. Největší zájem byl jako vždy o střelbu ze vzduchovky. ObrazekZ minulých ročníků získané zkušenosti nám ušetřily mnoho drahocenného času, např. soutěžní ceny byly dětem rozdělovány hned po skončení každé disciplíny - takže každý byl vlastně vítězem a mohl si vybrat z mnoha cen, které se mu líbily nebo mu chutnaly. I skákací hrad byl letošní novinkou, kdo chtěl se do sytosti vyřádit, měl možnost - hrad v obležení špuntíků. Soutěže trvaly do třetí hodiny a dále postupně navazovalo vystoupení mažoretek z Dobrovice, moderní taneční styl v provedení taneční skupiny UR DANCERS, lezecká skupina hasičského záchranného sboru podniku Škoda auto a.s. předvedla záchranu osob z téměř 40ti metrové výšky, ukázka požárního útoku dětí z ObrazekKněžmosta, výcvik a činnost služebních psů Policie ČR, vystoupení šermířské skupiny ,,Panů z Michalovic,, , požární útok s historickou stříkačkou – který předvedli muži z Dobšína-Kamenice, seskok parašutistů do malého prostoru mezi firmou Kautex Textron Bohemia a hasičskou zbrojnicí, na umělé vodní ploše o rozměrech 4x8 metrů se proháněly modely lodí, další modely byly vystaveny a taktéž byly k vidění letecké modely a celý program uzavřela ukázka činnosti integrovaného záchranného systému při dopravní nehodě a likvidaci požáru. Této poslední ukázky se zúčastnily HZS Mnichovo Hradiště, JSDHO Kněžmost a Záchranná služba Mladá Boleslav.  Jak vidíte program byl rozmanitý a důkladně rozvržen, aby mezi ukázkami nebylo mnoho volného času – říká se, divák by se neměl nudit. A myslím si, že jsme toto nepsané pravidlo jen potvrdili. Po 19. hodině byla zahájena taneční zábava pod otevřeným nebem, kde si již přišli na své převážně dospělí návštěvnici a všichni hasiči, kteří se celý den v různé míře snažili, aby společně zajistili akci vysokou úroveň. Ve 22 hodin byla vyhlášena tombola, po které se již jen tančilo, hrálo a zpívalo. ObrazekKaždý si odnesl nějaký ten zážitek, děti mnoho cen a reklamních předmětů a víte co jsme si odnesli my z této akce – dobrý pocit, z dobře odvedené práce. Ale jak se říká, člověk nesmí usnout na vavřínech, a proto se již těšíme na příští rok s vámi, zase první sobotu v září u hasičské stanice v Kněžmostě. Připravujeme mnoho změn, které by se měly v průběhu příští akce viditelně projevit. Přijďte a posuďte sami.

   Komu se sluší poděkovat, sponzorům a přátelům bez kterých bychom jen ztěží mohli v takovémto rozsahu něco připravit a během roku leda co důležitého pro jednotku přikoupit. Škoda auto a.s., Kovovýroba Zbyněk Pokorný, SAPE CZ, Obec Kněžmost, PPU Formex, Dobias, Tyres Kněžmost, Faurecia, Auto Kelly, Farid Comercia, Hörmann, Pivovar Svijany, Kobrlovi Průmyslové zboží, Česká spořitelna, Papírny Bělá pod Bezdězem a.s., paní Kristková, Řeznictví u Kobrlů, pan Stádník, MUDr. Kuželová, Agropodnik  Kněžmost, SDH Kněžmost   

   Mnoho návštěvníků, hlavně ti, kteří u nás byli poprvé, se velmi podivili, že se neplatí vstupné. Ano, to je náš cíl, nechceme dělat charitu, ale ani provětrat lidem peněženky. V prezentaci, s kterou jsme obcházeli sponzory – bylo jasně napsáno, že nebudeme požadovat žádné vstupné a děti budou mít občerstvení zdarma a to jsme na 100% dodrželi. To se nám to dělají akce, co, pane radní, měl byste se stydět.

Autor příspěvku Petr Maleček ml.

 

Náhledy fotografií ze složky Dětský hasičský den 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář