Jdi na obsah Jdi na menu
 


Devátý hasičský dětský den

18. 9. 2011

Devátý hasičský dětský den v Kněžmostě je již minulostí. Celý den myslím proběhl plynule a bez nějakých vážných komplikací.  A jak vlastně probíhal? 

Na začátku chci říct: ,,U nás se žádný vstupný neplatí, všechny ukázky a atrakce jsou zdarma, každé dítě dostalo dárek a občerstvení zdarma. Podařilo se nám pozvat děti z dětského domova z Horního Krnska a celý den se o ně postarat“.     

           Pro většinu z nás začaly přípravy již od středy, kdy se jelo pro skluzavku a pro kolotoč, hlavní přípravy probíhaly v sobotu od osmi ráno, kdy jsme se sešli na zbrojnici a začali připravovat potřebné věci k celému dni a především stavět soutěže pro děti. Před jedenáctou hodinou k naší hasičárně začala najíždět hasičská technika, která byla v průběhu celého dne vystavena k prohlédnutí. Tímto bychom chtěli poděkovat SDH Mnichovo Hradiště, SDH Podlázky, SDH Hrádek nad Nisou, HZSP Škoda Auto, HZS Mnichovo Hradiště, SDH Branžež, SDH Jičín, SDH Horní Bousov, Klaudiánově nemocnici za přivezení a  představení jejich techniky a Policii ČR.

Ve dvanáct hodin byl dětský den zahájen, jako již tradičně začali soutěže pro děti, které byli pro děti přístupné do třetí hodiny. Letos se nám podařilo navázat spolupráci se skauty z Kněžmosta, kteří připravili některé soutěže. Jejich přístup k dětem byl velice vstřícný a děti si mohly vyzkoušet hry z přírody. Za splněné soutěže byly děti odměněny sladkostmi a drobnými cenami. Letos se do soutěží zapojilo přes dvě stě šedesát dětí. Během dne přijel pan Jan Stádník ukázat svoji sbírku modelů letadel. Svůj stánek s ukázkou různých zbraní předvedli airsofťáci z Mladé Boleslavi.

Po soutěžích pro děti se v okolí hasičárny začal odehrávat připravený program. Ten začal tanečním vystoupením (mažoretky Kopretinky a taneční skupina UR Dancers) a pěveckým vystoupením místních děvčat, dále pokračoval losováním tomboly, do které byly zařazeny všechny děti, které se zúčastnily soutěží. Dále byl pak připraven dárek pro děti z dětského domova, které jsme letos díky sponzorům mohli pozvat a postarat se o ně. Po tombole následovala ukázka modelářů, kteří se svými modely předvedli tankovou bitvu. Dále program pokračoval vystoupením kouzelníka MAGIC DUO s klaunem. Po kouzelnickém vystoupení, předvedl ukázku vysvobození rukojmích z rukou teroristů airsoftový tým z Mladé Boleslavi. Po té všichni mávali historickým letadlům z Nadace Metoděje Vlacha, která přelítala nad prostory kolem zbrojnice, po nichž převzal pomyslnou štafetu kouzelník MAGIC Alex, který do svého vystoupení zapojil jak velké tak i malé diváky. Jako poslední ukázka proběhl zásah u dopravní nehody, který předvedla jednotka SDH Hrádek nad Nisou společně s HZSP Škoda Auto a sanitním vozem zapůjčený z Klaudiánovi nemocnice, který měl posádku tvořenou zkušenými záchranáři. Jednotky předvedly vyproštění zaklíněných osob ze dvou havarovaných vozidel pomocí hydraulického nářadí. Po té byl dětský den ukončen.

Na závěr se zaslouží poděkovat všem, kteří se na pořádaní dětského dne podíleli, z našich řad především Zbyšku Orzechovi a Tomáši Zimovi, kteří se průběhem dětského dne zabývali již od února, dále pak všem členům výjezdové jednotky, kteří pomohli s průběhem dne, dále manželkám a přítelkyním hasičů, skautům z Kněžmota, skvělým moderátorům, kteří vás provázeli po celý den a dalším dobrovolníkům za odvedenou práci v kiosku, všem kteří nám pomohli se zajištěním dětských soutěží a samozřejmě všem štědrým sponzorům, bez kterých by tento den nebyl.

 

 

Sponzoři:                                                                                                                                               Ško-Energo, Středočeský kraj, Požární technika Komet, Dekoro, Autozítka, Kautex Textron Bohemia, Hofman Elko, Lipraco, Medicare CCP, M.S.B., Auto Comercia, Volf a Ječný, Kovovýroba Zbyněk Pokorný, Herngroup CZ, EDAG CZ, Kovolak Pavel Podlipský, Metronet, Škoda Auto, Miloš Cidlinský, Obec Kněžmost, Dřevoset, HLS Czech, R a D, Agarden, Tyres Kněžmost, VOITH, Faurecia Exhaust Systems, Průmyslové zboží Kobrle, STILL CZ, Pivovar Svijany, Řeznictví u Kobrlů, Auto Kelly, Bazar Méďa, Kofola, Česká podnikatelská pojišťovna.

 

 

Na závěr bych chtěl vyzvednout jeden zážitek. Na konci hasičského dětského dne za mnou přišla jedna z vychovatelek doprovázející děti z dětského domova s tím, že se jde rozloučit a poděkovat za pozvání. S ní přišla malá holčička, která byla velice smutná. Zeptal jsem se jí proč je tak smutná a ona odpověděla, že se jí nechce jet domů  a proč už odjíždí kouzelník. Tak jsem jí odpověděl, že kouzelník jede za dalšími dětmi a určitě na ně nezapomeneme a pozveme je na další ročník. Jen díky Vám (sponzorům a hrstce lidí) dokážeme zpříjemnit jedno odpoledne dětem, co to od narození nemají lehké.

 

Hasiči Kněžmost

 

Náhledy fotografií ze složky Foto: Petr Pelc